Milieuvriendelijke mode heeft een prijs. Wij leggen je uit waarom.
In tegenstelling tot fast fashion producten lijkt eerlijk en duurzaam geproduceerde kleding vaak te duur. Maar wat veel mensen niet weten is dat wegwerpmode alleen maar zo goedkoop kan zijn, omdat er in de loop van het productieproces wordt bespaard op plekken waar dat niet zou mogen. Met onze NIL-hoodie laten we zien hoe we het goed willen doen.
Elk kledingstuk dat gemaakt wordt, heeft bepaalde productiekosten. Deze omvatten materiaalkosten, lonen, versieringen (d.w.z. knopen, ritsen of iets dergelijks), bedrukking, borduurwerk en logistiek. In de fast fashion-industrie wordt niet alleen bespaard op het materiaal door het zo goedkoop mogelijk en onder slechte omstandigheden te produceren, maar vooral op de lonen van de arbeiders. In veel landen bestaat er geen of een zeer laag minimumloon. Fast fashion bedrijven profiteren hiervan om de lonen van de arbeiders die aan hun producten werken zo laag mogelijk te houden. Maar wij vinden het belangrijk dat iedereen die betrokken is bij ons productieproces niet op een bestaansminimum leeft, maar een goed inkomen kan verdienen met zijn werk. Dat is de reden waarom, als we onze NIL-hoodie als voorbeeld gebruiken, de lonen al 33% van de productiekosten uitmaken.
Daarnaast besteden wij aandacht aan hoogwaardige materialen. Katoen is een van de meest populaire grondstoffen voor de textielindustrie. De conventionele katoenteelt vindt echter meestal plaats in monoculturen. Dit betekent dat er het hele jaar door geen andere plantensoort dan katoen wordt aangeplant. Als dit het geval is, kan de bodem zich tussentijds niet herstellen omdat deze sneller uitdroogt, waardoor er meer kunstmest en meer water gebruikt moet worden. Bovendien wordt katoen door de monocultuur meer blootgesteld aan ongedierte, wat betekent dat er meer chemische pesticiden en insecticiden moeten worden gebruikt om de katoen te laten overleven. Deze chemische cocktail van meststoffen en bestrijdingsmiddelen brengt niet alleen het risico met zich mee dat ze in het grondwater terechtkomen, maar zorgt er ook voor dat de bodem op termijn een pauze van enkele jaren nodig heeft of in het ergste geval zelfs braak komt te liggen.
Daarom werken wij onder andere met biologisch katoen. Deze teeltvorm kenmerkt zich doordat er geen pesticiden of insecticiden worden gebruikt, alleen organische mest. Ook werkt ze met vruchtwisseling, wat betekent dat er op hetzelfde veld tussen twee katoenzaden ook andere gewassen worden geteeld, zodat de grond zich kan herstellen. Dit bespaart water omdat de permanent bedekte grond nooit volledig uitdroogt en er via de verschillende planten altijd verschillende voedingsstoffen in de bodem terechtkomen. Helaas bedraagt het aandeel biologisch katoen momenteel slechts 1% van de ongeveer 26 miljoen ton katoen die jaarlijks wereldwijd wordt geoogst.
Omdat we bij onze productie al aandacht besteden aan veel sociale en duurzame factoren, komen er bij het samenstellen van de prijs nog andere factoren bij, die de uiteindelijke prijs vormen. Een groot deel hiervan is marketing. Uiteraard willen onze producten u ook bereiken en moeten daarom in de eerste stap door ons geadverteerd worden. Een ander groot punt is de BTW van 19% die op verkoopgoederen in Duitsland staat. De resterende 26,9% zijn onze lonen, logistiek, transactiekosten en andere kleinere aspecten zoals xxx. En omdat wij uiteraard iets willen verdienen om nog meer mooie items voor u te kunnen produceren, gunnen wij onszelf een winst van 0,5%. De prijs kan uiteindelijk niet concurreren met fast fashion. Daarom maken wij producten waar wij en de mensen die ze voor u maken met volle overtuiging achter staan.